Geen categorie

Terugblik: workshop congres NOBTRA/DevelHub

Zichtbaar zeker: de kracht van kleding (workshop congres)

Op 21 juni had ik de eer een workshop te geven tijdens het jaarlijkse congres van de NOBTRA (beroepsvereniging voor trainers) en DevelHub (vereniging voor professionals die zich met leren bezig houden). Ik stond op het programma tussen grote namen als Laura ten Ouden (trainer van het jaar 2018) en workshops over Breinleren en Teamcoaching. Allemaal mooie workshops om mensen inhoudelijk veel te leren. Mijn workshop over Kleding viel dus goed op en ik hoorde het stiekem ‘rondzoemen’ over het terrein als ik erover heen liep.

Een beetje taboe is het wel, een workshop over Kleding. En dan ook nog als onderdeel van persoonlijk leiderschap. Mmmmh, dat geeft stof tot nadenken.

Van VVD-er naar Groen Linkser

Toch zaten de 25 mensen in mijn workshop na enige aarzeling geboeid te luisteren en te discussieren over het effect van kleding. En reageerden ze verbaasd op het feit dat ik me elke 10 minuten omkleedde en op het effect wat andere kleding had op mijn uitstraling. Door me om te kleden van een rood colbertje naar een groen vestje veranderde ik van een VVD-er naar een Groen-Linkser. En toen ik een blauwwit jurkje aandeed, werd ik niet meer serieus genomen zeiden sommigen. Hilarisch natuurlijk maar vooral inzicht-gevend.

Inzichten na de workshop

Een paar inzichten die mensen kregen tijdens mijn workshop:

  • Kleding doet ertoe; het communiceert. Je staat achter als je niet de juiste dingen communiceert.
  • Veel van die communicatie gebeurt op onbewust niveau: het effect van de kleur die je aanhebt, de stof of de stijl.
  • Je moet weten van jezelf wat je wilt uitstralen om het daarna via kleding te kunnen toepassen: authenticiteit gaat vóór.
  • Er zijn een aantal objectieve regels die je helpen bij het goed gekleed zijn.

 

Reactie deelnemer na de workshop 

“Ik wilde eigenlijk niet naar jouw workshop want ik vind het onzin om over kleding te praten. Maar tegelijkertijd voelde ik zo’n weerstand dat ik nieuwsgierig werd. Ik wil namelijk zo graag dat kleding er niet toe doet. Nu snap ik pas wat het effect van kleding écht is. Een voorbeeld: ik doe altijd aan over-dressing als ik in de zorg een training geef. Ik in jasje met hakken, zij meestal in shirt en gympen. Prima, want het doet er niet toe wat zij en ik aan hebben. Tegelijkertijd voel ik me altijd ongemakkelijk in het begin en duurt het lang voordat het contact tussen mij en mijn deelnemers op gang komt. Nu snap ik dat ik het beter anders kan doen. Dat kleding er zeker wel toe doet en dat ik me beter meer naar de context kan kleden om aan te sluiten bij de deelnemers. Dan kan het sneller over de inhoud gaan.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *