Geen categorie

Ik heb het nog nooit gedaan, dus…

Wat zou er gebeuren als je Pippi Langkous in je leven zou toevoegen? Als je zou handelen vanuit lef en vertrouwen. In dit artikel deel ik graag hoe Pippi mij helpt in mijn carrière en hoe dit ook voor jou kan gelden. Pippi Langkous, ken je haar nog? Dat ondeugende meisje met twee rode vlechten, een kleurrijke maillot en haar vrienden Tommy en Annika. Pippi woonde zonder ouders maar met een paard in Villa Kakelbont. Als kind kon ik genieten van haar eigenwijsheid; lekker doen wat je zelf wilt zonder je iets aan te trekken van anderen. Heerlijk leek me dat. Maar ik deed het niet.

 

Gedraag je als een net meisje

Hoe anders dan Pippi ben ik groot gebracht, met boodschappen als ‘wees voorzichtig, gedraag je als een net meisje en val niet op’.
Deze boodschappen zorgden ervoor dat ik voor een veilige studie en baan koos, me aanpaste aan wat ik dacht dat anderen wilden zien en als ik op het podium stond (ik zong vanaf mijn 8e solo in een katholieke kerk voor zo’n 300 man publiek waarvan zeker de helft bekenden) daar niet écht van kon genieten. Van binnen brandde er vuur maar dat was ik continu aan het doven.

 

De gevolgen van het leven als een net meisje

Misschien herken je het? Ik kom in elk geval veel vrouwen tegen die niet op tafel durven slaan als het echt nodig is, die niet durven zeggen in een onderhandeling waar ze écht voor gaan of die niet hun vinger niet durven opsteken als zich een interessant project aandient. Ook al zijn ze inmiddels al lang geen meisje meer.

Met als gevolg dat leidinggevenden niet zien waar ze zo goed in zijn. Dat ze kansen missen, eerder minder dan meer gaan werken en steeds minder de uitdaging aangaan waarvan ze diep van binnen wél weten dat ze die eigenlijk best zouden willen én kunnen. Ze praten goed dat ze onder hun niveau werken, want ‘ach’ het is ook heel fijn om energie over te houden voor leuke dingen naast mijn werk. En ‘ze zouden mij toch kunnen vragen voor ander werk want iedereen kent me toch….’.

 

Marjan van Loon werkte al jaren bij Shell en had ambities om de president van Shell te worden. Ze vond echter dat ze daarvoor gevraagd moest worden, want ‘iedereen kent me toch’. Haar coach raadde haar aan om niet af te wachten tot ze gevraagd zou worden maar te solliciteren…..  Inmiddels is ze de 1e vrouwelijke president van Shell.

Lees het artikel waarin Marjan van Loon en 4 andere topvrouwen worden geïnterviewd over hun carrière in de Volkskrant van 9 februari.

 

Ondertussen kost het werk hen juist héél veel energie omdat ze gefrusteerd raken en hun talenten niet kwijt kunnen. En soms zelfs afgunstig raken op de mensen om hen heen die wél durven laten zien wat ze kunnen en doorgroeien. Zo belemmeren ze zichzelf in hun groei. En mist het bedrijf waarin ze werken een enorme kans om potentieel talent te laten groeien. Reken maar uit wat dit al met al kost.

 

Ik denk dat ik het kan

Maar er is goed nieuws. Pippi heeft mij geholpen en ik gebruik haar vaak in mijn coachings om anderen te helpen. Een bekende uitspraak van haar is “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”. Een uitspraak vol lef en vertrouwen en zeker ook een goede helpende gedachte. Zonder deze gedachte zou ik waarschijnlijk niet mijn vaste baan hebben opgezet, geen TED-talk hebben gehouden drie jaar geleden en geen zangeres in een band zijn geworden. Misschien had ik dan zelfs mijn huidige man niet eens aangesproken en zeker nooit zelfstandig ondernemer zijn geworden met een nieuwsbrief.
Ga eens na hoe Pippi Langkous jou kan helpen om dát te doen, wat je spannend vindt maar ook heel belangrijk. Of misschien heb jij een andere heldin die jou dat zetje geeft?

 

Workshop Heldinnen 8 maart

Wil je weten hoe Pippi of een andere heldin jou kan inspireren het beste in je naar boven te halen? Geef je op voor de workshop Heldinnen die op 8 maart plaatsvindt.