kleur

Een roze-kleurige toekomst

In 1893 schreef The New York Times voor dat je ‘altijd roze moet geven aan een jongen en blauw aan meisjes’. De journaliste verklaarde ‘de toekomst van een jongen ziet er zoveel rooskleuriger uit dan die van een meisje’.

Sindsdien is er veel veranderd. In elk geval dat roze inmiddels een kleur is voor meisjes en dat er zelfs een stoere rockchick carriére maakt onder de naam Pink.

Imagoprobleem

Roze is eigenlijk verbleekt rood. En rood is een hele krachtige kleur, in de tijd van soldaten met rode uniformjassen en kardinalen met rode mantels, de mannelijkste kleur. Het imagoprobleem waarmee roze tegenwoordig kampt, is voor een deel te wijten aan het feministische verzet tegen ouderwets seksisme. Roze wordt beschouwd als een kleur die vrouwen infantiliseert en seksualiseert omdat er veel roze te zien is op kunstwerken met naakt, en er zijn heel veel meer schilderijen met naakte vrouwen dan naakte mannen.

Van lief tot zelfbewust

Tegenwoordig geven we nog steeds roze aan baby-meisjes. Licht-roze in kleding heeft een vrouwelijke, zachte uitstraling en wordt eerder door vrouwen dan door mannen gedragen. Er zijn echter ook fellere roze, zoals magenta, de kleur die ik gebruik in mijn huisstijl. Dat is roze op zijn krachtigst en wordt ook wel een flitsende en zelfbewuste kleur genoemd.

Ook is roze tegenwoordig de kleur die door Pink Ribbon wordt gebruikt, de organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker. En roze wordt natuurlijk gebruikt door de homobeweging.

Elke kleur die je draagt, geeft een (onbewuste) boodschap af omdat wij sterke associaties met kleuren hebben. Draag je een zacht-roze blouse, dan is de boodschap ‘ik ben benaderbaar en lief’. Wanneer je magenta draagt, dan is je boodschap ‘ik ben vrouwelijk en zelfbewust’. Iets om rekening mee te houden in je werk. Heb je een belangrijke vergadering waarin je je krachtig wilt laten zien, kies dan voor magenta. Met lichtroze vinden ze je vooral lief. Ook leuk, maar meer voor andere momenten.

Bron: Het geheime leven van kleuren. Kassia St. Clair.